Преди няколко дни Divers Alert Network (DAN) публикува своите актуализирани препоръки към водолазите и фридайвърите, които планират да провеждат водолазни спускания или гмуркания след извършване на ваксинация за COVID-19.
Препоръчва се на водолазите да изчакат поне седем дни след извършване на ваксинацията, преди да продължат провеждането на водолазна дейност. 
Съветът се основава на настоящите препоръки на Европейската агенция по лекарствата (EMA), които гласят, че макар страничните ефекти от ваксините обикновено са леки и понастоящем няма доказателства, които да предполагат, че водолазните спускания и гмуркането може да влошат страничните ефекти от ваксинирането или да окажат по друг начин отрицателно въздействие върху способности на водолаза, има съобщения за „анекдотични” случаи на симптоми, вероятно свързани с декомпресионно заболяване (DCI), след като са извършени спускания безпроблемно в безопасния диапазон за DCI, които са предизвикали известна загриженост сред водолазната общност.
Съобщавани са странични ефекти в различна степен при всички налични понастоящем ваксини. Те най-често варират от повишена чувствителност или болка около мястото на инжектиране, главоболие, умора, миалгия (болка или слабост в мускулите), треска, втрисане, артралгия (болки в ставите) и гадене. Такива симптоми са съобщени при повече от 1 на 10 души, според докладите на Британската правителствена ваксинационна
комисия. Симптомите обикновено се появяват между 12 и 48 часа след ваксинацията и продължават 24-48 часа, въпреки че в редки случаи се съобщава, че продължават до 7 дни.
Водолазите, които имат симптоми, които продължават повече от 48 часа, или планират да предприемат дълбоко/техническо декомпресионно спускане, са помолени да обмислят удължаване на периода на изчакване до 14 дни след ваксинацията.
По-сериозните странични ефекти от ваксинирането като анафилаксия са изключително редки, но се проявяват в рамките на 30 минути след поставянето на ваксината и обикновено при хора с известни алергии. Няма налични данни за притеснения относно образуване на кръвни тромбози, каквито съобщения имаше наскоро, обаче, DAN
препоръчва на хората, които приемат лекарства, които могат да ги предразположат към „тромбоемболични инциденти“ да бъдат по-предпазливи и да се консултират с лекар преди ваксинацията.

В тази връзка БНАПД заявява, че водолазите трябва да вземат предвид, че тези ваксини са нови фармакологични продукти и за да се гарантира, че страничните ефекти на ваксината не пречат на изпълнението на каквито и да било задачи, свързани с безопасността, се препоръчват следните насоки специфично за водолази и фридайвъри:
– Ако все още не сте се ваксинирали, регистрирайте се при личните си лекари, за да получите своевременно ваксината за COVID-19;
– Спазвайте социална дистанция, носете маски в затворени помещения, в които има други хора и съблюдавайте хигиенните протоколи, независимо от статуса Ви на ваксиниран;

– Водолазите трябва да обмислят изчакване минимум 7 дни след получаване на всяка доза от ваксината преди да подновят водолазните си спускания или фридайвинга;
– Препоръчва се удължаване на този период до 14 дни за водолази, които:
   * имат странични ефекти след ваксинирането, продължаващи повече от 48 часа;
   * имате лични рискови фактори като тютюнопушене, наднормено тегло, хронично метаболитно заболяване (включително диабет) или приемате лекарства (включително противозачатъчни таблети), които могат да предразположат към „тромбоемболични инциденти“ (кръвни съсиреци).
– Консултирайте се с личен лекар/семеен лекар, ако симптомите продължават повече от 48 часа след получаване на ваксината.

Водолазите също се съветват да се свържат със специалист по водолазна медицина, ако имат някакви симптоми, свързани с декомпресионна болест, след провеждане на водолазно спускане, което иначе би се считало за „нискорисково“ спускане в 7-дневния период след ваксинация срещу COVID-19.
Водолазите и специалистите по гмуркане се насърчават да съобщават за подобни инциденти на Медицинския отдел на DAN Europe на medical@daneurope.org